új fejezet: jurta-bútor


Új kihívás talált rám...

...amikor is egy nagyon egyedi környezetbe kellett bútort rögtönöznöm, éppen ott rendelkezésre álló bontott anyagokból és jól megszokott szerszámgépeimet nélkülözve - lévén kilométeres körzetben egy darab konnektor sem tartózkodott, amiből folyt volna a kettőszázhúszvé (tudom, tudom, az ma már 230). Így az egyetlen gép az akkus csavarbehajtó volt, amit könnyítésül hívhattam, a többi lépésre izommal hajtott szerszámok kínálkoztak. Még szerencse, hogy így elsőre csak egy éjjeliszekrény megalkotásában kellett jeleskednem.
Messze földön híres kézügyességemmel tarsolyomban (amiből a szerénység már rég kiesett), a nehézséget nem is a kivitelezés, hanem a tervezés jelentette, vagyis inkább a megfelelő ihlet, lévén még sohasem kerültem olyan helyzetbe, amiben azon kellett gondolkodjak, miként lehet egy jurtába illő, jól használható (és lehetőleg mutatós) bútort kitalálni.
az éjjeliszekrény a keregére akasztva, a jurta falán átszűrődő napfényben
a "falakon" átszűrődő meleg napfényben

Rögtön elsőre a hagyományos földre állított irányt próbáltam követni, amiből végül azért sem sikerült tetsző megoldásra jutnom, mert egy szokásosnál jóval magasabb lábakon álló ágy mellett kell a végeredménynek szolgálnia s így az eléggé ormótlanná nőtt volna ha feladatának is meg szeretne felelni.


Mikorra egyértelművé vált, nem a lábain fog állni, akkor olyannal próbálkoztam, amit magához az ágyhoz lehet rögzíteni - de ez sem vizsgázott jól.

További erőlködés helyett kicsit elengedtem az elmémből a feladatot, had fusson egy kört maga, s láss csodát, angyali ihlettel megtermékenyítve került ismét elibém; hozta a megoldását: a kerege apácarácsozatára kell legyen felakasztható.
A kerege (így hívják a jurta "falát") elég erős hozzá hogy elbírja, változtatható a magassága, mert bárhova könnyen áthelyezhető az egyenletes rácsosztásoknak köszönhetően. Ráadásul nem lehet felborítani és nem kell nagy tömegűnek lennie vagy látszania, ahhoz, hogy kellően szilárd legyen.

Innentől már könnyen és gyorsan ment. Két elég széles borovi deszkából kivágtam az alkatrészeit (az egyik oldalán meghagyva az egyenetlen szélét), kézzel átcsiszoltam, majd összefogattam a darabokat. Mivel ez még amolyan első kísérlet - próbadarab - látható, átmenő csavarozást kapott a gyorsaság végett, nem rejtett csapolást, ahogy az igazán illene hozzá. A hátára maradék lécekből csavaroztam "kampót" és kitámasztást, hogy vízszintesen álljon, s már mehetett is a helyére, használója nagy örömére.

Ez a kis bútorka, számomra kezdetet jelent a kifejezetten jurtákhoz szabott bútorok tervezésében és kivitelezésében. Nagy örömömre a következő lépés ezen az úton már egy mindennapi életre szánt jurta teljes bebútorozása, s mivel kedvemre való a feladat és a közeg is, minden bizonnyal újabbak fogják követni.
Így végre szakmai és személyes vágyaimnak kiteljesedéseként, foglalkozhatok egy valóban természetközeli élettér, természetközeli anyagokkal és elképzelésekkel teljesülő berendezésével. Köszönöm:-)


az éjjeliszekrény éjszaka, égő gyertyával
gyertyafénynélszembenézeti kép az éjjeliszekréynről
szemből

az akasztó, amivel a keregére lehet rögzíteni
az akasztó