Balatonnál, sej-haj, de... hiányzik a kanapé

Balatoni dolgozószoba - ablak
ez nem kép - ez az ablak

Különleges munkáim közt is különlegesnek számító felkérés volt, széles e világon elismert orvos ismerősöm megbízása, miszerint egy inspiráló dolgozószobára volna szüksége az elmélyült kutatómunkájához. Az inspiráló környezet adott volt hozzá: a Balaton. A közvetlen a parton fekvő ház emeleti szobájának ablakából - ihletet meríteni, fáradt szemet és elmét megnyugtatni - egy széles nádas felett a Tóra láthat. És ahhoz sem kell messzire mennie, hogy alkalmasint hosszan tartó munkák után az elgémberedett lábát, kezét megmozgathassa egy kiadós sétával, evezéssel vagy úszással.


Balatoni dolgozószoba - kanapé helye
a kanapé még hűlt helye
A szoba elég kicsi ahhoz, hogy rengeteg megkötést adjon, hiszen nem csak egy íróasztalt kellett beleállítani, hanem még pár személyes emberi és technikai kötöttségnek is eleget kellett tenni. Így került bele egy kihúzható gardrób, sok könyvespolc, rejtett világítás és - egyelőre - egy hely egy nagy kanapénak, amin a gazda leginkább szeret dolgozni, lévén több lehetőség van a testhelyzet váltogatásának, mint egy széken gubbasztva. (Gondolja, mert még nem próbálta a Stokke Gravityt :-) Igaz, annak használatához nincs elég tér abban a csöpp helyiségben.)
Balatoni dolgozószoba - dobozos sarok
a főleg zárt...
Balatoni dolgozószoba - polcos sarok
...és a főleg nyitott pakolók


Közös tervezéssel találtuk ki, hogy a funkciók igényelte merev részeket szabadabb vonalvezetésű elemekkel kötjük és oldjuk. Így esett a kettős anyagválasztás: borovi fenyő és a sapelli mahagóni. 
Balatoni dolgozószoba - íróasztal
fényben bővelkedő íróasztal-munkahely
Hihetetlen szerencse folytán épp került egy méretes darab vastag mahagóni a fatelepen, s mint maradéka egy rakatnak ráadásul mérsékelt áron. Ebből lett az íróasztal egybe-tömbje. Ezt a hangsúlyt vittük tovább a meghatározó vízszintes elemek mahagónisításával. Ahol ez nem ment a feladat-ellátás rovására a borovi elemekkel is szabadon bántunk, hogy később ne legyen alkalma a bútornak elégedetlenkedni, hogy csak a Bál-a-Tón hullámzik. Gábor szabad vonalakban gyakorlott keze harmonikus áttöréseket eredményezett a sarok-tartó elemeken, miközben a feszes részek sem túl feszesek a sarkok és élek szinte teljes hiányának köszönhetően.

Balatoni dolgozószoba - végigfutó foganytyúk
végigfutó fogantyúk szekrényen...
Balatoni dolgozószoba - fiókok
... és fiókon

 Különösen kedvelem a végigfutó fogantyúkat. (Erről majd külön is szólanék.)

Balatoni dolgozószoba - hosszúpolc
a hosszúpolcon könyvnek lenni...
A fenyő alkatrészek mindenütt egységes okkersárga színezést kaptak az AURO 150-es sorozatából, 121-es olajba keverve. Az íróasztal és a többi mahagóni a 108-as pultolajat kapták.

Remélem idén már lesz kép olyan, amin az tervezett kanapé is szerepelni fog, hogy mindenki, akit érdekel láthassa azt, amit mi már belső szemeinkkel régóta látunk - az egységes szobaképet.

Balatoni dolgozószoba - kukucska
kukucs!
Hasonlót (vagy másmilyet) szeretnél? Keress meg az elérhetőségek valamelyikén -> klikk ide.

A képek nagy és jobbik részért köszönet  Momónak