Steve Jobs pár percre visszatért, míg bemutatta a legújabb iPhone modellt: a tölgy faFont


A nemrég elhunyt nagy fejlesztő elme, Steve Jobs a februári telihold éjszakáján, pár perc erejéig megjelent, hogy egy rövid sajtótájékoztatón személyesen mutathassa be egy ifjúkori álmának megvalósulását.

Steve Jobs bemutatja a faFon-t
Steve Jobs teliholdkor visszatért szelleme büszkén mutatja a faFon-t
Elmondta, hogy az alapötlet, amiből később a méltán híressé vált iPhone sorozat született már sok-sok évvel korábban megfordult a fejében. Mivel az ihletett munkát, akkor még nem lehetett hova helyezni a világban, mert nemhogy mobiltelefont, de vonalast is alig-alig használtunk, arra gondolt, hogy a megálmodott forma valami gyerekeknek szóló izé lehet. Ezen a vonalon kezdett kísérletekbe, amihez akkor nem talált értő társakra. Hiába próbálta bárkinek is felvázolni elképzeléseit, mindenki fejcsóválva faképnél hagyta. Sajnos a FAképről sem jött rá, hogy a fa lesz a megoldás. Most viszont a KörbeFa asztalos Műhely értő munkatársával együtt, sikerült megvalósítania, amit a múzsák akkor súgni akartak.

A faFon (wPhone), 2013-ban - pár perces fejlesztőmunka eredményeként - sikeresen elkészült, hogy világhódító útjára indulhasson.

az első kísérletek eredménytelenek maradtak
az első kísérletek eredménytelenek maradtak
Annak idején az első kísérletekhez, a folyton keze ügyében lévő almákat használta. Ezt kollégái nyomására hamar fel kellett adni. Pár hét után ugyanis, elegük lévén az íróasztalát és környékét elborító sok barnult, ragadós, rothadó almadarabból, őrültnek kikiáltott ötletének feladására kényszerítették. Lassan-lassan belenyugodott, felismerve, megint kora elé szaladt, és jegyzeteit egy dossziéba kötve fiókja aljába, terveit gondolatai hátterébe száműzte. Onnan a technika fellendülésével, a mobil piac térhódításával került csak elő, és mint iPhone támadt fel.

Igazi rendeltetését azonban, e mellékvágány után, most érhette el, amikor a legértőbb közönség, a 10 év alatti korosztály számára öltött testet.

A töbmakkos processzor gördülékenyen és fennakadásmentesen lát el minden feladatot. Nanotechnológiás sejtrendszere már az alapanyag növekedésekor beintegrálódott minden kapillárisába, ezért lefagyaszthatatlan. Sőt, megkapta az IP99-es minősítést, a felhasznált anyagnak és a természetes felületkezelésnek köszönhetően egy szökőár sem tud benne kárt tenni. Por nem hatolhat bele és strandon sem hagyja cserben gazdáját, mert úszik a víz felszínén. Egyetlen lehetséges kártevője, egy közvetlen kapcsolat esetén, fertőzéssel terjedő, trójai módra tevékenykedő bug: a szú. Csak ez a kis bogár lehetne az akadálya annak, hogy még a dédunokák is rendeltetésszerűen használhassák. (Ha ugyan az akkori emberek még fel fogják ismerni, hogy a tekknika őskorában, a 2000-es évek elején, mire  is használhattak valami ilyesmit a távoli ősök.)

Bármilyen alkalmazás pillanatok alatt és ingyenesen letölthető rá, amit csak el tud képzelni az ember gyereke. Folyamatos zsinór-nélküli kapcsolatban áll minden idegi hálózattal, elektroszmog mentes csatornákon. A kiegészítőkkel tejfog (Milktooth) kapcsolaton keresztül kommunikál, akár karnyújtásnyi távolságból is. A gyermek bármelyik barátját hívhatja rajta, bármilyen tartalmat megoszthat bárkivel a világon, legyen az fotó vagy írás, és közben nem meríti szülei pénztárcáját.

A fejlesztést hosszas pszichológiai kutatómunka előzte meg, amiből kiderül a célközönségnek természetes anyagú, elnagyolt kidolgozottságú, a megmunkálási nyomokat nem elrejtő, őszinte termékekre van szüksége, hogy szabadon kiélhesse rajta korosztályának megfelelő utánzási hajlamát, minden lelki rugalmasságát latba vetve és fejlesztve, mert nem egyfunkciós a játéka, mint a műanyag telefonutánzó vackoknak. Ennek érdekében semmi sincs túlzásba víve rajta.
A kétszemélyes stábnak designerre sem kellett költeni, egyszerűen csak lemásolta az iPhone 5 főbb vonalait. (Igaz éppen nem oldalhelyesen, de ez úgyis csak béta példány, a megvásárolható darabok már pontosabbak, arányosabbak.)

a faFon katalógusképei
a faFon katalógusképei

A Plázai Takarítónők Szakszervezete megelőző akciójának eredményeképp, nem kerül boltokba - az új termékek bemutatását megelőző hisztéria miatti, több napos sorbanállások elkerülésére - hanem rendelni lehet. Az egyedileg megmunkált darabok egy szupertitkos bázisról kerülnek kiszállításra, a még titokzatosabb postai szállítógépezeten keresztül. A Magyar Posta berkein belül gyakran fellépő bermuda-háromszög-effektus elkerülése érdekében, ajánlott levél formátumban. Ennek horrorisztikus költségeit már tartalmazza a készülék - tudásához mérten - irreálisan alacsony ára.
És mint ezek után várható, a csomagolás is a zöld gondolkodás jegyében született, teljes mértékben újrahasznosítható: pukifóliával bélelt barna boríték, ami átcímkézve tovább küldhető.

Ellenállhatatlanul feltörő vásárlási szándékoddal keresd fel a www.korbefa.com oldalt, ahol a bármikor/játékok menüpont alatt megtalálod az árakat és rendelési tudnivalókat is. -> Katt ide!

© A szerzőségre vonatkozó majdnem minden jog fenntartva (nagyobbrészt lányomnak, aki tavaly készítette el az első faragott, még hagyományos nyomógombos fa telefont és fiamnak, aki pedig évekkel ezelőtt verte az első szöget egy leeső léc-végbe, mert akkor még antennásak voltak ezek a kütyük; a maradék részt magamnak), de ügyeskezű ötletlopók maguk is nekiállhatnak elkészíteni, ha vállalják a jogi következetlenséget.
A márkanévre vonatkozóan pedig természetesen - ezt mindenki tudja - minden jog az Apple Inc.-t illeti, akiknek bejegyzett márkaneve az iPhone - ezt tőlük senki el nem veheti.