kispados asztal: kettő az egyben


Öreg padlások kimeríthetetlen kincsestárának egy darabja nyomán készült ez a kispad-kisasztal együttes.

Amikor Gábor udvarán megláttam azt a régi parasztbútor darabot, egyből felkeltette a figyelmemet és alkothatnékomat.

A középkori ábrázolások íródeákjaihoz rendelt tipikus alkalmatosságnak gyerekekhez egyszerüsített változatát láttam benne. Biztos van szakszerübb formaleírás, amit tudhatnék is, ha szakirányú végzettséggel rendelkeznék (ez a korlát szerencsére nem részem. - No jó, néha azért sajnos.)
Amúgy ki tudja, hogy ki, melyik népréteg kezdte használni és ki kitől vette át? A praktikusság a lényeg, és abban nincs hiánya. Nem dől fel egykönnyen sem az asztal sem a pad, ám ha kell ide oda fordítgatva, borogatva nem csak egyoldalúan használható. El sem csúsznak egymás közeléből a sorsdöntő pillanatokban, például etetés közben egy gombóc hajkurászásakor, vagy gyurma játék-tészta nyújtása közben.


A korábban magunk számára készített példányon, amit évek óta tesztelünk mindenféle (sokszor mostohának mondható) körülmények között, a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy nem kell minden évben egy számmal nagyobb belőle, mert legalább 4-5 éven át kényelmesen használható.
A különbségek is a tapasztalatokból nőttek ki: a beszállást segítendő dőlt meg a szék tartója hátrafelé, a lábacskák beakadása ellen nyúlik jobban hátra a talpalávaló, a szűk hézagok pedig a takaríthatóság miatt tűntek el.


Jelen darab juharfából és gőzölt akácból, a talprész hársból készült. A puhább fából készült talpat szintén tapasztalat indokolta. Hogy-hogynem egyáltalán nem csak helyben-bútorként üzemel, hanem az ide oda tologatást is napi szinten kell kiállja, s akkor már inkább ez kopjon, mint a nehezebben cserélhető, javítható padló.

Ez a méret 1 éves kortól legalább 5-6 éves korig használható.


Szintén megvásárolható, mint még a társalkodó asztal. Ha komolyan érdeklődsz, kérlek látogass el a www.korbefa.com oldalra és olvasd el a vásárlási tudnivalókat. -> katt ide.


az előkép a padlásról...


...és az előzmény, amit évek óta tesztelünk