babasámli, játszótéri maradékokból

Ennek a kis sámlinak az ötlete akkor merült fel bennem, amikor az Akácfa Művészeti Egyesület két mesterszintű játszótér építő "mérnökével", Gáborral és Zolival részt vettem egy remekművük elkészítésében Szentendrén (magam hozzáadnivalója a tető nádazása volt).
Néhány homokozóelem lapolásakor, a lehulló darabok bennem az erdei turistautak mellé lerakott félfa padokat idézte, méretei pedig a kisgyerekek világáig vezette fantáziámat.

Felötlött, hogy szinte sohsem látok olyan gyerekbútort, ami a nagyokéit másolja az ennyire kicsik arányaihoz - legfeljebb ha az óvodáskorúaknak, kisebbeknek nemigen. Felkaptam hát egy ilyen darabot valamint négy deszkapotyadékot, majd a nap végén a műhelyben "nekiestem".
Egyszerű terv született bennem, hogy könnyen másolható legyen, ezért a szokásostól eltérően gyorsan is végeztem vele.
Méreteit úgy állítottam be, hogy az 1-2 évesek olyan testtartásban ülhessenek rajta, mint mi a saját sámliainkon.

Az egyetlen nehezítést a könnyítés okozta:-)

Arra gondolva, hogy a csöpp használók ezt biztosan hurcolászni is szeretnék maguk kedve szerint, s hogy ezt könnyen meg is tudják tenni (az anyákat ezálltal némileg tehermentesítve) a sámlika testét hosszlyukfúróval áttörve kikönnyítettem. Ezért nemcsak a súllyából veszített szerencsésen sokat, hanem kétoldalról belenyúlva a kis mancsocskák könnyen és biztosan tudják megragadni, amikor máshol szeretnének ücsörögni, mint eladdig.
Gyakorló apuka révén biztos vagyok, lesz másik gyakori felhasználása is: a kis lurkók saját magasságuknál fennebb helyezett tárgyakhoz való hozzájutásuk segítőjeként rá fognak állni (például a csábító friss süti a konyhapulton:-). Ezért a sámlika-lábak széles terpeszt kaptak, a borulásos kényszerleszállások számának drasztikus csökkentése érdekében.

A gyakorlatban sokat-próbált végeredmény mindent visszaigazolt. Mitőbb kiderült még felnöttek számára is jól használható, minket is elbír, akár ülve, akár ráállva és nem is kényelmetlen, ha a földön játszó aprónéphez szeretnénk minél közelebb helyezkedni és a guggolásba már belezsibbadtunk.

A természetes olajos AURO felületkezelés itt sem maradhatott el. A konyhai pultolajat használtam, ami az akác sárgászöld színét sejtelmesen csillogóan emeli ki.
Hasonlót szeretnél? Kattints ide! A többi bútor megtekintése, ide kattintva.