ölbe-asztal (írótábla)

Különleges felkérésre született ez az izgalmas munka.

Harsányi Péter barátom szokása, hogy írni nem asztalnál, hanem fotelban, az ölében szeret. Eddig egy bőr mappa tetejét használta alátétként, amivel a fő gondja az volt, hogy ahhoz kicsi, hogy a kezét is rá tudja  támasztani a papír mellett. A méreteit ez határozta meg (kb. 55 x 33).


Cseresznyefára a választás a megfelelően "lágy keménység" és a kinézet miatt esett. Színei az alapanyagul szolgáló kis deszkán belül a majdnem fehértől a tipikus cseresznyén át szürkéig változnak. Így már önmagában is érdekes rajzolatot alkotna, szálirányaival, foltosságával.


Ezt fokoztam kicsit, ahogy változatos és kissé változó szélességű lécekké vágtam fel a nyers deszkát, amiből a tábla közepét ragasztottam össze. Így a nem párhuzamosan futó vágásvonalak tovább mozgósítják a fa amúgy is izgalmas vonalvezetését, de azért nem uralkodnak el rajta. A keret léceit sem derékszögben illesztettem össze, hogy ezt a tulajdonságát kifelé is mutassa.
Evvel talán sikerült elérni, hogy így a tábla még alkalmasabban erősítse az élő fa gondolat-ösztönző, segítő "munkáját".
Gondolva a használhatóságra is Gáborral való elmélkedések és kísérletezgetések után három bemélyedést faragtam rá, alulra kettőt, s felül balkézre még egyet, hogy biztos (csúszásmentes) fogása essék felemeléskor és tartáskor. Valamint került rá egy kis kötöző az esetleg akasztva tárolás lehetőségét segítendő. Ezt magam sodortam és egy juhar betétes lyukba fűztem. Próbáltam még eltalálni egy ceruza- vagy tolltartónak szánt lyuk alkalmas helyét és méretét is, ahova munka közben elgurulásmentesen le lehet tenni az íróeszközt, amikos erre szükség lehet. Felületkezelésre a sokoldalúsága miatt nálam szinte egyeduralkodóvá vált, természetes Auro pultolajat használtam megint - teljes sikerrel.


Hasonlót szeretnél? Vásárlási tudnivalókért látogass a www.korbefa.com-ra. -> Katt ide!